Mamy już koniec stycznia. Zbliża się czas bielenia i przycinania drzew. Ważny zabieg pielęgnacyjny, zapewniający lepsze plony, większe owoce.
Najlepiej wybrać sobie na pielęgnację dzień lekko słoneczny, ale zasadniczo lepiej robić to w godzinach rannych, kiedy słońce jeszcze mocno nie świeci.
1.Pierwsza zasada to przygotowanie odpowiedniego sprzętu :
- sekator sprawnie działający nie będzie uszkadzał delikatnych gałązek drzew
- maść ogrodnicza do zabezpieczania dużych cięć
- piła lub żaga do grubszych konarów
- kawałek tkaniny do smarowania obciętych konarów
- rękawiczki
- drabina
2.Znajomość terminu cięcia drzew i krzewów
3.Dobra technika cięcia
- grusza
4.Zabezpieczenie maścią dużych powierzchni cięcia
W zeszłym roku -po raz pierwszy cięłam winogron w lutym - długo martwiłam się czy odbije. Odbił i miał większe owoce, więc warto się teraz trochę pomęczyć:).
W tym roku do cięcia w lutym są zakwalifikowane jabłonie, jeżyny i świdośliwa. Grusza na razie jest jeszcze za mała. Jabłonki po usunięciu wilków wyglądają przepięknie, ale potem znów zarastają -można zabieg usunięcia wilków przeprowadzić jeszcze raz - w lipcu, sierpniu.
Pod koniec lutego : porzeczki, winogron, śliwy, borówki i agrest.
W kwietniu : brzoskwinia i morela.
Ważne jest aby zapamiętać, że wiśnie i czereśnie do cięcia nadają się po zbiorach.
Udanych zbiorów !
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń